Het orgelpunt van onze pelgrimstocht, het Alhambra.
Ik kan niet genoeg benadrukken dat je hiervoor op voorhand tickets moet bestellen via internet
Het is mogelijk om daar tickets te kopen, maar wij gingen dus buiten het seizoen, en 's morgens om negen uur was het al uitverkocht.
Je kan dan wel op het terrein en de generalife, het alcazaba en het paleis van keizer Karel bezoeken, maar je geraakt niet binnen in de Nasridenpaleizen en laat nu net dat zijn die de reis de moeite waar maakt.
Op je ticket staat het uur aangeduid waarop je de paleizen binnen mag, wees gerust je zal er geen vijf minuten vroeger binnen gaan, maar ook geen tien minuten later.
Van tickets kopen thuis, de tickets afhalen uit de automaten ter plaatse tot het binnengaan in de paleizen, alles loopt heel vlot.
Je kan ook mp3 spelers huren als gids, je kan ze laten instellen in het Nederlands. Zorg er juist voor dat ze je goed begrijpen aan de kassa en dat ze van Dutch geen Duits maken.
Neem er ook genoeg, want tegen het einde van ons bezoek werkten er nog 2 van de 4 gidsen correct. Ze hebben er onderweg wel een vervangen, maar die stond dan op Duits.Wij starten ons bezoek bij het generalife, het zomerverblijf. Eigenlijk het Yannat Al Arif, 'de tuin van de architect'.
Een tuin in verschillende niveaus, met bouwwerken en waterpartijen.
mooie blauwe regen als bescherming tegen de zon.





Dan komen we aan het Alcazaba, de burcht met verschillende torens, het oudste gedeelte van het Alhambra.






In het centrum heb je het 'bekende' akoestische effect.





Maar dan met hoge verwachtingen naar de Palacios Nazaries.


Bijzonder raar van verhoudingen.
Ondertussen wordt ook het voordeel van het tijdsysteem duidelijk. Doordat het publiek maar mondjesmaat wordt toegelaten (ter bescherming van het monument) kan je de ruimtes vrij goed bezoeken zonder dat ze overvol staan. Ook de groepen laten ze via een andere rij, met tussenpozen binnen. je bent wel vrij om zo lang in de paleizen te blijven als je zelf wil, tot sluitingsuur wel te verstaan.


De patio del Cuarto Dorado, met nog volledig intakte gedecoreerde zuidermuur.


Het Mirtehof.



De Torre de Comares.
Alsof de bouwwerken niet voldoende zijn, zie je ze ook nog eens dubbel in het water.
Alle technieken van de architectuur worden hier gebruikt en zo wordt je ondergedompeld in een poëtisch verhaal vol van emoties.
Wat volgt is een enorme hoeveelheid aan beelden, maar ze zijn nodig om duidelijk te maken hoe je helemaal in een andere wereld terecht komt. Je hebt amper de tijd om van de indrukken te bekomen.





Je bent omgeven door verhalen en geschiedenis.






Soms wordt de structuur zelfs doorzichtig.

Het leeuwenhof met de koninklijke vertrekken.








Het is niet te vertellen en niet in beelden vast te leggen wat de beleving van het Alhambra is.





Bij het buitenkomen kan je nog even bekomen in de tuinen, terug fonteinen en waterpartijen.




Ik had vrij dicht bij Baena een bib gourmand gevonden in de michelin: Balcon del Adarve in Priego de Córdoba. Priego de Córdoba is een stadje temidden van natuurgebied. Temidden tussen vier grote wegen.
De stad weet onze gps liggen, het restaurant niet echt. We hebben bijgeleerd, bij het binnenrijden van de stad vragen we onmiddellijk de weg. Ze wijzen ons het restaurant, het ligt in de hoogte temidden in het centrum. Wat zou je ook anders verwachten met een naam als Balcon.
In het duister banen we ons een weg door het oude centrum, op zoek naar een parkeerplaats. Naar gewoonte zijn de straten smal en steil. Op een bepaald moment moet ik, om de bocht te kunnen nemen, door de openstaande voordeur binnenrijden in het portaal van een woning. Blijkbaar zijn ze dat hier gewoon, waarom zou anders de deur open staan.
Uiteindelijk vinden we het plein waar het restaurant is, en net buiten het plein rijdt er een auto weg. We staan.
Het restaurant zit niet vol, maar er is toch sfeer, vergeleken bij de vorige twee waar we alleen zaten. De ober heeft vrij vlug door dat we flamingo's zijn.
Hij begrijpt heel goed dat we twee voorgerechten vragen, en brengt ons voor vier bestek, we kunnen pietsen uit dezelde schalen.
Pulpo a la gallega (inktvis)
Hojaldre relleno (gevulde bladerdeeg)
Magret de pato (eend)
Churrasco (gegrild vlees)
Perdiz roja escabechada (patrijs)
supremas de salmon (zalm)
Daarbij een heerlijke summa varietalis, niet alleen een mooie fles, maar ook een verrassende rode wijn.
Als desserts:
Tocino de cielo (het beeld zegt genoeg, eigenlijk eieren met suiker en water)
tiramisu (juist)
tarta de queso (kaastaart)
derretido de chocolate (chocoladetaart met chocoladebrokken en lopende chocolade)
De ober stond achter de deur te wachten tot Eulalie haar bord aflikte, toen kwam hij afruimen.
Echt een ontdekking dit restaurant. Voor amper 30€ per persoon, drank inbegrepen hebben we heerlijk gegeten. El Balcon del Adarve heeft de Spaanse keuken in voor ons gered.
We moeten nog een 40 tal km naar huis. Een grote baan is er niet echt, dus de korste weg maar, rechtdoor.
Het wegje wordt steeds smaller en echt donker. Het wordt heel stil in de wagen. Eulalie heeft de fles wijn, die we gelukking niet volledig uitdronken, vast. De snelheid is stapvoets. De lichten verlichten de overkant van de valei. Blijkbaar is de afgrond naast het korrilig asfaltbaantje diep.
Na een kilometer of tien, onderaan in de vallei gaan we een beekje over. Een nadar met bord duidt aan dat de weg obstruido is. Wijsheid uit een vorige reis naar Spanje leert ons dat het verstandig is je weg dan ook niet verder te zetten. Dan maar een ander duister smal weggetje naar boven genomen. Na nog een tiental km angstzweet komen we op een weg waar er tenminste witte lijnen zijn. De gps loodst ons terug naar ons El Balcon. Ondertussen slaapt de achterbank. De klim naar het huis lijkt een peulschil, waar maakten we ons enkele dagen geleden druk om.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten